4 Çay bardağı esmer köftelik bulgur(simit)(kişi başı bir çay bardağı yeterli)
250 gr yağsız kuzu kıyma (et makineniz varsa parça da alabilirsiniz)
1 küçük soğan
2 adet domates
1 adet limon
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı isot
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
½ demet maydanoz
4-5 sap yeşil soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı köfte baharı
½ su bardağı zeytin yağ
½ su bardağı su
YAPILIŞI:
Evinizde et makineniz varsa parça etinizi, soğanınızı, bulgurunuzu, sarımsağınızı, domatesinizi makineden 2 kere geçirerek başlarsak hem köfteniz daha çabuk yumuşar hem daha pratik olur. Yoksa şayet soğanı, sarımsağı doğrayıp yoğurmaya başlayabilirsin.Biz makineden geçirip yoğurmaya öyle başlayacağız. Daha sonra salçalarınızı, baharatlarınızı katabilirsin. Maydanoz ve yeşil soğanlarınızı küçük ve ince ince doğrayıp bir tabakta bekletin. Bir kaseye biraz zeytinyağı koyup içine isot biberinizi koyun ve bekletin.Şimdi köftenizi yoğurmaya başlayabilirsin.Yoğururken bir miktar suyla ıslatmayı unutmayın bu işlem yoğurmanızı kolaylaştıracaktır.Limonunuzu da 4 'e kesip köftenize katarsanız hem köfteye hoş bir tat katar hem de yoğurmanıza yardımcı olur.Zeytinyağıyla yumuşattığınız isotu da ekleyerek yoğurmaya devam edin.10-15 dk yoğurduktan sonra yumuşama miktarın bakarak ya 5 dk daha yoğurun ya da yoğurmayı bırakıp yeşillikleri ekleyip birazcık da bu şekilde yoğurmaya devam edin.En son olarak zeytin yağını da ekleyip birazcık daha yoğurun ve elinize küçük köfteler halinde alıp sıkın. Sıkarken elinizi suya batırırsanız daha kolay sıkarsın. Dilediğiniz yeşilliklerle servis tabağınızı süsleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder